ExxonMobil vrea sa blocheze suprataxarea profiturilor din energie

De la TradeVille.ro wiki

ExxonMobil va actiona in judecata Uniunea Europeana, reclamand initiativa pan-europeana de suprataxare a profiturilor excesive din sectorul de energie. Producatorul american crede ca o asemenea masura descurajeaza investitiile si submineaza increderea investitorilor. Noua suprataxa va fi de cel putin 33%, aplicata profiturilor realizate in 2022 si 2023 care depasesc cu 20% sau mai mult media profiturilor realizate in perioada 2018 - 2021.

Intr-o intalnire cu investitorii de la inceputul acestei luni, ExxonMobil estima la cel putin 2 mld. USD efectul negativ al initiativei pan-europene de suprataxare, pentru o perioada care acopera inclusiv anul 2023. In ultimul deceniu, ExxonMobil a investit circa 3 mld. USD in proiecte europene de rafinare a petrolului.

In trimestrul 3, ExxonMobil a inregistrat venituri totale de circa 112 mld. USD. Profitul net obtinut a fost de aproape 20 mld. USD, cel mai mare din istoria companiei (si aproape identic celui realizat de Apple in aceeasi perioada de raportare). Profitul net pe actiune (EPS) a fost de 4.68 USD, la randul sau cel mai mare din istoria companiei (si de aproape 3x mai mare decat cel realizat in perioada similara din 2021).

In primele 9 luni din acest an, ExxonMobil a inregistrat un profit net de circa 43 mld. USD, cu 19% mai mare decat cel obtinut in perioada similara din 2008 (cand petrolul s-a tranzactionat la cotatii record de peste 140 USD pe baril).

In prezent, ExxonMobil deruleaza un program activ de rascumpari de actiuni proprii (buybacks) in valoare de 30 mld. USD, in paralel cu cresterea valorii dividendului. Suma totala returnata actionarilor via dividende in acest an se ridica la 15 mld. USD.

In trimestrul 3, profiturile nete cumulate realizate de ExxonMobil, Chevron, Shell, TotalEnergies si BP au fost de aproximativ 50 mld. USD.

(US.XOM) (US.CVX) (NL.SHELL) (US.SHEL) (FR.TTE) (UK.BP) (US.BP)