Warren Buffett a vandut TSMC din motive geopolitice
Warren Buffett justifica vanzarea grabita a detinerii in Taiwan Semiconductor Manufacturing (TSMC) prin considerente de natura geopolitica imposibil de evaluat. Totusi, Buffett spune ca TSMC este o "companie fabuloasa" si caracterizeaza BYD, o alta companie la care Berkshire Hathaway isi reduce gradual participatia, drept o companie "extraordinara".
In perioada iulie - septembrie 2022, Bekshire Hathaway a cumparat actiuni TSMC in valoare de peste 4.1 mld. USD. In luna februarie a acestui an, insa, conglomeratul administrat de Warren Buffett a dezvaluit ca si-a redus detinerea cu 86% pana la finalul anului precedent. Buffett a admis saptamana aceasta ca el insusi a initiat achizitia actiunilor TSMC.
TSMC produce aproximativ jumatate din cipurile folosite peste tot in lume (si 90% din cele avansate), fiind partener cheie pentru Apple si avand drept clienti Qualcomm, AMD si Nvidia. In trimestrul 4 din 2022, TSMC a obtinut un profit net record, de 9.7 mld. USD (+78% vs perioada similara din 2021). Compania taiwaneza si-a anuntat intentia de a investi 40 mld. USD pentru extinderea capacitatii de productie in SUA.
BYD este cel mai mare producator de autovehicule electrice din China. In 2022, BYD a obtinut un profit net de 16.6 mld. RMB (2.4 mld. USD), cu 446% mai mare decat in anul precedent. Tot in 2022, BYD a livrat 1.86 milioane de autovehicule electrice si hibride plug-in, cifra fiind mai mare decat vanzarile cumulate din precedentii 4 ani si reprezentand circa 30% din totalul vanzarilor auto de acest gen din China.
(US.TSM) (DE.BY6) (US.BRKB) (US.BABA)